Slani recepti


ZAPEČENO CARSTVO

(za 2 osobe)

File_000 (1)

Sastojci:

  • 2 veće šargarepe
  • ½  osrednjeg cveta karfiola
  • ½  osrednjeg cveta brokolija
  • 50 g suncokreta
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica mešavine suvog začina
  • 1 kašičica suvog usitnjenog peršuna
  • Prstohvat soli
  • Malo bibera

 

Priprema:

Navedene sastojke pomešati u plićoj tepsiji i peći na 220 °C oko 40 minuta, dok se ne zapeče povrće.

Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.


 

 

MEDENA PILETINA

(za 2-3 osobe)

File_001

Sastojci:

  • 2 pileća batka
  • 2 pileća krilca
  • 2 karabatka
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica soli
  • Malo bibera
  • 1 kašičica peršuna
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje

 

Priprema:

U dubljoj zdeli pomešati so, biber, peršun, usitnjen beli luk, par kapi maslinovog ulja i med. U pripremljenu marinadu uvaljati piletinu i ređati je u plići pleh. Peći na 180-200 °C 50 min.

Služiti uz salatu, pečeni krompir i kiselo mleko.


 

JUNETINA NA LUKU IZ RERNE

(za 2-3 osobe)

File_000(1)

Sastojci:

  • 300 g junetine
  • 2 glavice luka
  • 5 kašika senfa
  • 2 kašike rena
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 kašike pirinča
  • Biber
  • So
  • Maslinovo ulje

 

Priprema:

1 glavicu luka iseći na veće kockice i poređati na dno dublje šerpe, prethodno namašćene maslinovim uljem. Luk posoliti i pobiberiti. Preko luka rasporediti iseckanu junetinu (takodje na veće kockice). Junetinu preliti senfom, renom, pavlakom za kuvanje i posuti pirinčem. Preko ovog sloja naredjati preostali usitnjen luk, odnosno drugu glavicu, a zatim dodati so i biber po želji. Sada, sve lagano promešati rukom, poklopiti i peći na 180 C oko 90 minuta.

Služiti uz salatu po izboru.


 

BOSANSKI KUPUS IZ RERNE

(za 3-4 osobe)

 

Sastojci:

  • 1 glavica zelenog kupusa
  • 1 ljubičastog kupusa
  • 3 jajeta
  • 10 g maslaca
  • 1 čaša / 2 dl  jogurta
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Malo bibera
  • 1 kašičica suvog začina

Priprema:

Obe glavice kupusa usitniti na tanke tračice i rasporediti u plići namašćen pleh. Maslac iseći na par listića i pobacati preko kupusa. Ostale sastojke pomešatie u dubljoj posudi i takođe preliti preko maslaca i kupusa. Peći na 200 °C dok se kupus ne zapeče.

Služiti uz jogurt.

promešati rukom, poklopiti i peći na 180 C oko 90 minuta.

Služiti uz salatu po izboru.


 

GENIJALNA TESTENINA

(za 3 osobe)

File_000

Sastojci:

  • 500 g testenine (po izboru)
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1 mala pavlaka
  • 1 veća glavica luka
  • So
  • Biber
  • Origano
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Na blagoj vatri dobro prodinstati luk, a zatim dodati iseckane šampinjone. Dinstanje nastaviti dodajući pavlaku i začine (količina-po ukusu). Testeninu skuvati al dente i kada su i šampinjoni dobro omekšali u nadevu, oceđenu testeninu dodati istom i promešati.

Služiti uz belo vino.


 

BUREK SA MESOM

(za 3 osobe)

File_001

Sastojci:

  • 300-350 g mlevenog svinjskog mesa​
  • 2 glavice luka
  • So
  • Biber
  • Kore za pitu
  • Ulje

Priprema:

Tepsiju dobro namastiti uljem sa svih unutrašnjih strana.

Usitnjen luk i mleveno meso kratko prodinstati uz dodatak malo soli i bibera, po želji. U zavisnosti od oblika i veličine tepsije početi sa ređanjem kora, u ovom slučaju to je klasična okrugla tepsija za burek. 3 kore raširiti oo ivici tepsije, tako da jedna polovina kore bude u tepsiji, a druga polovina van nje. Potom jednu duplu koru smetiti u centar tepsije, preko ostalih kora. Kore premazati sa malo ulja. Pripremljenu smesu luka i mesa prepoloviti i jednu polovinu rasporediti preko prvog sloja kora. Zatim preko mesa i luka razviti dve kore, opet premazati sa malo ulja i ponoviti postupak sa preostalim mesom i lukom. Preko ovog sloja saviti vireće delove kora, a zatim dodati još dve kore preko celog bureka, lepo ih utabajući sa strane. Burek premazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 C dok lepo ne porumeni.

Služiti uz jogurt.


 

SELJAČKA PIZZA

(za 3 osobe)

File_002

Sastojci potrebni za izradu testa:

  • 300 g brašna
  • 220 ml tople vode
  • 1/3 paklice kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli

Sastojci potrebni za nedev:

  • 100 g boranije
  • 2 crvene paprike
  • 100 g kukuruza
  • 100 g graška
  • 4 kašike pavlake
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica origana ili peršuna
  • 5 kašika kečapa

Priprema:

Sastojke za testo dobro sjediniti i umesiti testo mekano, ali ne lepljivo, na dodir (po potrebi dodato još brašna). Tako pripremljeno testo razviti u pleh i premazati ga kečapom. Sastojke potrebne za nedev pomešati i prekriti sa njima testo. Povrće odozgo poprskati pavlakom i posuti začinima. Peći na 220 °C oko 15 minuta.


 

ZLATNI JASTUČIĆI

(8 komada)

File_000 (1).jpeg

Sastojci:

  • Pakovanje kora za pitu
  • 500 g sirnog namaza
  • 1 žumance
  • Malo krupne soli
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica origana ili peršuna
  • 5 kašika kečapa

Priprema:

Pripremiti 2 x po dupli list kore za pitu. Prvi štek od dva lista preseći po dužini (ili širini) na 4 jednaka dela. Svaku duplu traku bogato premazati sirnim namazom. Obe ivice 1 duple trake saviti ka unutra, preko namaza i tako urolati jastučić do kraja. Pripremljene jastučiće ređati na masnim papirom obloženi pleh, tako da svaki šav na jastučiću bude okrenut ka dole. Svaki paketić premazati sa malo umućenog žumanca i posutie krupnom solju. Peć na 220 °C dok jastučići ne poprime prelepu zlatnu boju.

Služiti prohlađene same ili uz jelo po izboru, npr. Zapečeno carstvo i belo vino.


 

POPAJ IZ RERNE

(2-3 osobe)

File_001.jpeg

Sastojci:

  • 400 g spanaća
  • 350 g testenine (po izboru)
  • 2 kašike susama
  • So
  • Biber
  • Origano
  • Maslinovo ulje
  • Instant prah od 4 vrste sira
  • 1 kašika pavlake
  • Mleko (otp. 200 ml)
  • 2 čena belog luka
  • Brašno

 

Priprema:

Testeninu staviti da se kuva. U dublju šerpu sipati malo (kašiku) maslinovog ulja i dodati spanać. Beli luk usitniti i dodati spanaću. Dobro promešati, dodajući so i biber po želji. Kao i kod redovnog spremanja spanaća, dodati mleko i toliko brašna tek da malo zagusti. Sve to kuvati i mešati par minuta dok se masa ne sjedini i spanać ne skuva. Sada ovoj smesi dodati instant prašak od sira i pavlaku, a zatim nastaviti sa mešanjem još 3 minuta.  Kada se testenina skuvala, dobro je ocediti i prosuti u prethodno maslinovim uljem zamašćen dublji pleh ili pliću metalnu šerpu. Testeninu blago promešati i posuti je smesom spanaća i sira. Odozgo posuti susamom i priganom. Peći na 200 °C dok se lepo ne zapeče testenina.

Služiti uz belo vino.


 

PILEĆE BELO ZAPEČENO U SIRU

(2-3 osobe)

File_000 (2).jpeg

Sastojci:

  • 4 veća šnita pilećeg belog mesa
  • 500 g sitnog sira
  • Instant prah od 4 vrste sira
  • 230 ml mleka
  • 1 kašika pavlake
  • So
  • Biber
  • Origano
  • Maslinovo ulje

 

Priprema:

Dublju tepsiju dobro nauljiti sa svih strana i poređati u nju piletinu (jedan šnit pored drugog). Piletinu posoliti i pobiberiti po želji i preko nje rukom rasporediti sitan sir, tako da sir prekrije meso. Sada u šerpici pripremiti sos od mleka, pavlake i instant praha od 4 vrste sira. Pripremljenu smesu preliti preko sitnog sira i sve peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 190-200 °C dok ne poprimi zlatnu boju (oko 90 minuta).

Služiti uz pirinač sa origanom ili bosiljkom.

Advertisements