Kineski specijaliteti, par sekundi virtualne realnosti

people-2604645_1920.jpg

I dok se “Dva štapića” ponosno nosi sa svojim specijalitetima širom Novog Sada i važi za najpoznatiji kineski restoran u gradu, Kinezi se nipošto ne bi složili i svoju kuhinju uporedili sa ovom klopaonicom. Naime, prava kineska kuhinja obiluje mnogo, nama, bizarnijim jelovnikom.

Naravno, kao što je već dobro poznato, pirinač, bio on beli ili integralni, nekako je nezaobilazan sastojak ili prilog gotovi svakom kineskom jelu. Ni nudle ne zaostaju. I da ovaj mnogobrojan narod obožava soja sos i kupus, takodje nas je do dosade naučila ovdašnja “kineska kultura”. Ok, ali ima li nečega još? Nečeg sem kikirikija, govedine i puno povrća? Samo reci, opa, pohovani sladoled, suši, idemo! Phh. . . Zapravo, mislim da ni jedan Kinez, iole zdravog razuma, nije nikada kričio ponosno u restoran koji u nazivu nosi ime njegove domovine. Pa verovatno su ova neka od najkednostavnije improvizovanih jela, koja u Kini verovatno svaki klinac ume da skuva.

No, u Kini su zatim mnogobrojne pijace pretrpane svakojakim kulinarijama, začinima, povrćem, voćem i životinjama koje mi nismo u stanju ni da zamislimo. Naravno, sem ako sami ne posetimo ovu zemlju i okusimo tamošnje tradicionalne ukuse.

Na pijacama, pored hrčkova, veverica i skakavaca možete kupiti i takozvane smrdibube, i to na merenje! Samo tako vrve beli plastični dzakovi bogatog carstva insekata. Samo napred, malo ih propržite i, da znate, mnogo su zdravija grickalica od ovih ovdašnjih masnih vreća!

Ulični prodavci potom redom poseduju grilove gde vam odmah sveže pripremaju insekta ili glodara kokeg ste sami odabrali.

Prosečni kineski restorani takodje mahom nude slučne specijalitete, takodje na slan ili sladak način. Možete pojesti i skuvano pačje jaje koje se pre same pripreme čuvalo zakopano u zemlji, zajedno sa mladunčem koje ćete jedući jaje i pronaći u njemu. Intrigantno, zar ne?

Ako Vam je već ovaj specijalitet protumbao želudac, nikako nemojte, ni ako ste u mogućnosti, posetiti neke od luksuznijih restorana. Naime, tamo ćete na jelovniku zateći mnogo tabooa. Jedan od takvih jela je svakako “Mozak pijanog majmuna”. On je jadan od najskupljih i najbizarnijih jela. Zamislite samo grupu priždrljivih bahatih bogataša koji za okriuglim stolom redom guraju svoje cevčice u mozak još živog, rumom napitog, majmuna. Jezivo i gadno?

E pa, ako ste isuviše rezervisani, na Vas poseta Kini neće ostaviti a ma baš nikakve utuske, ni dobre, ni loše. Biće to samo još jedno putovanje, još jedna država, još jedan pečat u pasošu. . . Zato, ako se odlučite da posetite ovu neverovatnu zemlju, dajte bar šansu insektima! Nećete zažaliti. Hrskavi, slaninili slatki, masni. . . Umočite ih u sos i zažmurute. Odjednom, to više nije bubašvaba, to je zalogaj slasne piletine. Kako Vas je samo lako prevariti, zar ne? Opustite se malo i družite se sa meštanima uz čaj od jasmina! Stvarajte prave uspomene. Doživite Kinu na pravi način!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s