Zlato na tanjiru – ekstravagancija, pohlepa ili?

gold-nugget-2269846_1920

O da, o upotrebi zlata u kulinarstvu, tema je o kojoj se već duže vreme polemiše. Neki je vide kao veoma bolestan način dokazivanja moći, izobilja, dok je drugima to samo jedna bezazlena i domišljata ideja načina dekorisanja. Uglavnom, neki su za, a neki protiv, pojedincima se ova ideja veoma sviđa, a drugi je nikako ne shvataju.

Naime, jedan jedini razlog upotrebe plemenitih metala je, ni jedan drugi, već isključivo samo , samo estetski. Zašto? Zato što, na primer, zlato nema ukus, a ostali metali nisu ukusni. J  Prosto zato, i tu bi trebalo da važi pravilo – „O ukusima se ne raspravlja“!

Zlato, odnosno izuzetno tanki listići ovog metala, koriste se najčešće za dekoraciju poslastica. Njima se dekorišu razni kolači, sladoledi, kokteli, čokolade, med. Zlatne listiće poseduje i jedan od poznatijih umetničkih sorti zelenog čaja proizvedenog u Japanu. Isto tako, izuzetno je poznat i ekskluzivan austrijski šampanjac kojeg bogato krase ove sjajne strugotine cenjenog metala.

Pored zlata, majstori kulinarstva rado posežu i za drugim metalima, najčešće za srebrom. Srebro ima gotovo identične puteve dekorisanja kao i zlato, smo što je, logično, znatno jeftinije.

Naposletku, jednu činjenicu je veoma bitno istaći, a to je da su, bilo to listići zlata ili nekog drugog metala, oni su poprilično jeftini i u svetu se mogu naći u bolje snabdevenim marketima ili specijalizovanim prodajnim mestima. Cena je zato takva kakva jeste jer su ti listići izuzetno tanki, sitni, delikatni. To nije ono zlato što kupujete ili prodajete u zlatari.

Načini dekorisanja su različiti, a ukusi dekoratera još različitiji. Zato, ne treba prenagljivati i osuđivati. Zlato kao dekoracija, naravno da označava neku ekstravaganciju, luksuz, eleganciju, ali u tome je njegova lepota. Ne morate ga voleti na tanjiru, ali nemojte ni osuđivati ni one koji ga vole. Koliko ste samo puta „bacili“ pare na neku nepotrebnu glupost, kupili skup nakit ili ko zna šta drugo? Naspram toga, zlato kao umetnički izraz i nije tako banalna ideja, zar ne?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s